Filtry do kawy

Filtry do kawy – idealnie czysty napar

Filtry do kawy każdego dnia sprawiają, że możemy pić kawę pozbawioną fusów. Jednak nie co dzień zastanawiamy się nad tym, że historia filtrów do kawy sięga początków ubiegłego wieku. W Dreźnie, w 1908 roku, pewna gospodyni domowa postanowiła znaleźć sposób na gorzką kawę. Po kilku próbach z powodzeniem przelała wodę ze zmieloną kawą umieszczoną na… kartce ze szkolnego zeszytu jej syna. Co niezwykle istotne w tej historii, wspomnianą gospodynią była Melitta Bentz, późniejsza założycielka firmy Melitta Bentz Company, którą dziś kojarzymy przede wszystkim ze znakomitymi ekspresami domowymi. Filtry do kawy Melitta wciąż są produkowane. To właśnie je, często określane też jako filtry cafe, znajdziecie w naszej ofercie.

Filtry do ekspresu do kawy – rozmiary i kształty

Rozmiary filtrów do kawy zazwyczaj dopasowujemy do ekspresów przelewowych, lub dripperów, które mamy w swoich domach. Jednak warto wiedzieć, że rozmiary filtrów do kaw, można dopasować również do tego, ile naparu chcemy wypić. Typowe, stożkowe filtry do ekspresu przelewowego, znajdziesz w rozmiarach od 1 do 12, które wskazują, ile filiżanek kawy możesz w nich zrobić. Poza stożkowymi filtrami do kawy, w sklepach możesz znaleźć również okrągłe – te jednak przeznaczone są zazwyczaj dla aeropressów. Jeśli chcesz parzyć kawę bezpośrednio w kubku, z pominięciem zarówno ekspresu, jak i drippera, możesz wybrać filtry do kawy o kształcie niewielkiego pojemnika. Przy okazji dobrze pamiętać o tym, że filtry do ekspresów mają wpływ na moc kawy. Zależnie od tego, czy wybierzesz opcję standard, mild lub intense, kawa będzie słabsza, lub mocniejsza.

Filtry do kawy papierowe, z metalu, lub tworzyw sztucznych

Filtry do ekspresu do kawy, poza tym, że mają różne kształty i rozmiary, są zrobione z różnych materiałów. Najpopularniejsze są filtry papierowe do kawy, które można użyć jednorazowo, bez późniejszego czyszczenia. Wszak nie po to staramy pozbyć się fusów z kubka, by później wybierać je spomiędzy metalowych lub plastikowych elementów. Papierowe filtry do kawy dobrej jakości nie przerwą się i zagwarantują czystą i delikatną kawę. Mają jeszcze jedną zaletę – elastyczność. W przeciwieństwie do swoich metalowych i plastikowych odpowiedników, w razie konieczności filtry do kawy papierowe można dowolnie przyciąć i zgiąć przy łączeniu (w przypadku filtrów stożkowych) przez co mogą posłużyć w ekspresach przelewowych i dripach o różnych rozmiarach. Papierowe filtry do kawy można spotkać w dwóch wydaniach kolorystycznych: białym i brązowym. Białe filtry do ekspresu do kawy Melitta są wybielane za pomocą tlenu w procesie produkcji. Właśnie na ten proces należy zwracać uwagę, bo można natknąć się na filtry wybielane chlorem.

Wyświetlanie jednego wyniku