Frenchpress

Wyświetlanie wszystkich 5 wyników

French press, coffee press i prasa francuska – trzy nazwy, jedno urządzenie

Jeśli poszukujesz bardzo ciekawego sposobu na parzenie wyjątkowo dobrej kawy, to prasa francuska jest dla ciebie. Jest to szklane naczynie z metalowymi elementami. Jego najważniejszą składową jest tłok zakończony sitem, który w procesie parzenia odgrywa bardzo ważną rolę, bo pozwala na przygotowanie czystego, pozbawionego fusów naparu. Jak w tytule – na co dzień możesz się spotkać z kilkoma nazwami, z których najczęstszą jest french press. Czasami jeszcze, mając na myśli prasę francuską do kawy, ktoś może wspomnieć o cafeterii, jednak to określenie dziś kojarzy się przede wszystkim z kawiarkami.

Jak używać french press do kawy?

Przygotowanie kawy z użyciem coffee press jest bardzo proste. Do całego procesu – poza samą prasą – potrzebna jest jedynie woda i kawa. Tak że w przypadku parzenia we french press, nie trzeba wykorzystywać papierowych filtrów do kawy, ani żadnych dodatkowych akcesoriów. Warto jednak zaopatrzyć się w wagę kuchenną, która pozwoli dobrze dobrać proporcje zmielonych ziaren do wody.

Zanim przystąpisz do parzenia właściwego, wlej gorącą wodę do naczynia. Przygotowanie kawy we french press, rządzi się standardowymi prawami, stąd lepiej na początku nieco ogrzać pojemnik. Następnie określ, ile kawy chcesz przygotować. Dobrze, by była to wielokrotność 50 mililitrów – wówczas łatwo dobrać odpowiednią ilość zmielonych ziaren. Na każde 50 mililitrów dobrze jest mieć 3 gramy kawy. Jest to standardowa porcja, dobra na początek przygody z coffee press. Później, w odniesieniu do niej, możesz dostosować ilość kawy do swoich upodobań.

Odpowiednią ilość zmielonych ziaren umieść w naczyniu i zalej niewielką ilością gorącej (około 90 stopni) wody. Poczekaj 30 sekund – w tym czasie powinna nastąpić preinfuzja, a następnie dolej resztę wody i poczekaj 3-4 minuty. Teraz pozostał już tylko jeden krok – należy włożyć tłok z sitkiem i powoli przecisnąć go przez całą długość. Tak, by fusy były sprasowane i nie rozchodziły się po naparze. Tak przygotowaną kawę z french press można przelewać do filiżanek.

Jaka kawa do french press?

Oczywiście twoja ulubiona. Jeśli takiej jeszcze nie masz, możesz sprawdzić dostępne u nas Qubik Caffe, Bou Cafe i wiele innych. Ważne, żeby ziarna zmielić w młynku do kawy na tyle grubo, by nie zatkały sitka. Odpowiednio zmielone sprawią, że french press do kawy wyciągnie z nich to, co najlepsze.