Kawy
Wyświetlanie 1–16 z 62 wyników
-
Kawa Brasil Moka Biolight 1kg
99,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Brasil Moka Cremaroma 1kg
95,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Brasil Moka Happy Gold 1kg
69,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Brasil Moka Happy Silver 1kg
59,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Brasil Moka Intenso 1kg
105,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Moka Crema Oro by Coffee Solution 1kg
45,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Organiczna Vitoria Columbia Ziarnista 500g
39,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Organiczna Vitoria Etiopia Ziarnista 500g
49,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Organiczna Vitoria Honduras Ziarnista 500g
37,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Pellini Aroma Oro 1kg
89,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Promocja!
Kawa Pellini Top 1kg
119,00 zł99,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Roura Bar Natural 1kg
69,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
Kawa Vaspiatta Espresso 1kg
79,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
KAWA Z KRAŃCA ŚWIATA Martyna BRAZIL SANTOS CERRADO
79,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
KAWA Z KRAŃCA ŚWIATA MARTYNA COLOMBIA SUPREMO POPAYAN
89,00 zł Brutto Dodaj do koszyka -
KAWA Z KRAŃCA ŚWIATA MARTYNA ETHIOPIA SIDAMO
99,00 zł Brutto Dodaj do koszyka
Słowa wstępu na temat kawy
Kawa owładnęła świat, jest wszędzie, ludzie zachwycają się jej smakiem, tworzą przeróżne mieszanki, przyrządzają ją na wszelakie sposoby, wymyślają nowe sposoby parzenia, powracają do starych… Kawa stała się popularna i nie widać, aby miało się to zmienić. W różnych krajach mamy przeróżne kawy, a dokładniej sposoby jej przyrządzania. Na bazie kawy można robić przeróżne napoje, z mniejszym bądź większym jej udziałem. Świat kawy jest równie wielki jak świat herbaty. Te dwa napoje zdają się ze sobą rywalizować o to, które jest chętniej pite przez obywateli poszczególnych krajów. Jeśli chodzi kawę, to podstawą do przyrządzenia napoju jest kawa ziarnista, którą należy najpierw zmielić, a później potraktować gorącą wodą. Najpopularniejszym połączeniem jest kawa z mlekiem – to dwa nieodłączne elementy sztuki baristycznej. Na ich bazie tworzone są przeróżne specjały kawowe – mniej lub bardziej popularne.
Kawa – rodzaje
Są różne rodzaje specjałów kawowych. Przykładowo, kawa americano, jest to kawa z większą ilością wody niż w przypadku espresso. Wody może być tutaj dodanej w różnych ilościach – nie ma określonej ilości. Ciekawostką jest to, że taka kawa nazywana jest w USA italiano. Inną nazwą, z którą można się spotkać jest kawa po turecku; jest to po prostu kawa, jaką przyrządza się w Turcji. Do jej przyrządzenia potrzebna jest bardzo drobno zmielona kawa, jeszcze drobniej niż w przypadku espresso. Następnie taką kawę zalewa się wodą, miesza, po czym gotuje do pojawienia się piany podobnej do tej, gdy gotuje się mleko. Inną ciekawym napojem na bazie kawy jest kawa po irlandzku. Nazwa kawa po irlandzku to po prostu espresso (bądź mocna kawa), a do niego dodawana jest podgrzana whiskey, następnie brązowy cukier; na wierzch kawy daje się bitą śmietaną. Podobnym napojem jest kawa po angielsku, co jest kawą z dodatkiem ginu.
Kawa na dzień dobry
Jakąkolwiek kawę by się nie zrobiło, kawa jest dobrym napojem na dzień dobry, rankiem, kiedy jeszcze się budzimy, a taka kawa jest świetna, żeby pobudzić nasz umysł i nasze ciało na następne godziny. Taką kawę oczywiście trzeba w jakiś sposób zaparzyć, więc przydałoby się jakieś urządzenie do tego celu. Najlepszym wyborem będą ekspresy do kawy. Do tego potrzebna jest jeszcze kawa do ekspresu. Jeśli mamy urządzenie z wbudowanym młynkiem, to wtedy słusznym wyjściem będą kawy ziarniste. Kawa w ziarnach da nam świeży smak i aromat, jako że kawa tak zrobiona będzie zaparzona wprost ze zmielonej kawy z młynka.Kawy do ekspresu powinny być najwyższej jakości, najlepiej jeśli będą to kawy specialty. Kawy do ekspresów powinny nam jednocześnie odpowiadać swoim smakiem, a każda kawa ma tenże smak nieco inny.
Dobry ekspres do kawy jest niezwykle ważny
Zastanawiając się nad ekspresem do kawy musimy wiedzieć, jakie będzie jego zastosowanie. Ekspresy do kawy domowe przeznaczone są do użytku w domu lub mieszkaniu. Do takich urządzeń należą miedzy innymi ekspresy Melitta czy ekspresy Nivona. Jeśli jednak zależy nam na bardziej profesjonalnym sprzęcie do parzenia kawy, wtedy należałoby się zastanowić nad takimi urządzeniami jak ekspresy Saeco czy Gaggia. Takie profesjonalne ekspresy do kawy to już sprzęt z asortymentu zawodowego baristy. Są one bardziej wyspecjalizowane pod względem tworzenia kawy, co jest idealnym rozwiązaniem dla lokali parzących duże ilości kawy i robieniu jej na wiele różnych sposobów. Ekspresy do kawy biurowe zaś to urządzenia do miejsc, w którym pracownicy od czasu do czasu chcieliby zażyć odrobiny kofeiny. Taki ekspres jest zdecydowane wart zakupu – w końcu nasi pracownicy chcieliby mieć możliwość zrobienia sobie przerwy przy pysznej kawie.