Chemex

Chemex do kawy – czym jest?

Chemex to pewnego rodzaju ekspres do kawy. Parzenie kawy w chemexie polega na tym, że wrzątek powoli przesiąka przez papierowy filtr do kawy. Ale od początku. Najpierw należy przygotować wodę. Można doprowadzić ją do wrzenia, a następnie trochę poczekać, by jej temperatura zmieściła się w przedziale 92 – 96 stopni. W chmexie należy umieścić filtr i przepłukać go wodą, żeby uniknąć papierowego posmaku. Kolejno, trzeba przygotować odpowiednią ilość kawy. Jeśli chcesz uzyskać pół litra naparu, najlepiej będzie odważyć 30 gramów ziaren kawy. Potem trzeba zmielić ziarna w młynku do kawy. Dobrze, by były one grubo zmielone, stąd warto wybrać młynek, który pozwala regulować końcowy efekt mielenia. Od tego zależy, czy parzenie kawy w chemexie da odpowiedni efekt. Zbyt mocno zmielona kawa sprawi, że parzenie potrwa zbyt długo, a efekt stanie się gorzki w smaku. Znowuż kawa zmielona zbyt delikatnie będzie skutkowała tym, że woda przez nią przeleci, przez co napar będzie zbyt mało kawowy. Odpowiednio zmielone ziarna należy umieścić we wcześniej przepłukanym filtrze.

Po takim przygotowaniu, do filtra z kawą należy nalać trochę wody i odczekać 30 sekund. W tym czasie nastąpi preinfuzja, dzięki której kawa będzie miała jeszcze głębszy smak. Następnie należy stopniowo polewać całą kawę, aż do czasu, w którym w chemexie znajdzie się całość wody, z której chcemy zrobić napar. Potem wystarczy usunąć z naczynia filtr z fusami, a kawę przelać do filiżanki lub ulubionego kubka.

Chemex a drip

Procedura przygotowania kawy w chemexie pewnie wydała się znajoma wszystkim osobom, które korzystają z dripperów. Słusznie, bo sam proces jest niemalże identyczny. Różne są tylko przedmioty, za sprawą których napar powstaje. Jednak chemex nie wymaga dodatkowego naczynia, w przeciwieństwie do dripperów. Ponadto, chemexom nie sposób odmówić znakomitego designu. Choć powstały w 1941 roku, do dziś potrafią ozdobić każdy rodzaj wnętrza.

Jaką kawę wybrać do chemexa?

Napar powstały w wyniku parzenia w chemexie będzie jeszcze lepszy, jeśli będzie przygotowany dzięki ziarnom kawy specialty. Są to te ziarna, które otrzymały najlepszą możliwą ocenę. Niemniej, zawsze warto sięgać po te ziarna, które po zaparzeniu najlepiej ci smakują. W końcu kawa w chemexie, niezależnie od rodzaju, ma przede wszystkim być pyszna dla tego, kto będzie ją pił.

Wyświetlanie wszystkich 2 wyników