Sztuka parzenia kawy – część 2

Poniżej znajdziesz drugą część poradnika dotyczącego parzenia kawy. Ostatnim razem pisaliśmy o kawiarkach. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony chemexom, prasie francuskiej i aeropressowi.

Chemex

Chemex wyglądem przypomina elegancki, szklany wazon z bardzo charakterystycznym drewnianym kołnierzem. Jego bardzo designerski wygląd sprawia, że jest on obecnie bardzo chętnie wykorzystywany do parzenia kawy, jednak poza zaskakującym wyglądem posiada więcej pozytywnych cech. Przede wszystkim chemex pozwala na szybkie zaparzenie dużej ilości tego napoju, a przygotowana w nim kawa charakteryzuje się lekkim i bardzo delikatnym smakiem. Kupując chemex musimy też pamiętać o zakupieniu filtrów. Dostępne na rynku filtry do chemeksa są uniwersalne i występują w dwóch kształtach- koła i kwadratu. Obydwa warianty są tak samo dobre, można zatem dopasować ten element do swoich preferencji. Parzenie kawy w chemeksie również jest dosyć proste. Na początku umieszczamy papierowy filtr w karafce i przelewamy go ciepłą wodą tak, aby cały był wilgotny- pamiętamy o tym, aby tę wodę usunąć z naczynia. Następnie wsypujemy na filtr grubo zmieloną kawę i spokojnie polewamy ją gorącą wodą przez około 4 minuty. Ogólnie przyjęta zasada mówi, że 60g kawy zalewamy litrem wody- wtedy napój będzie aromatyczny, a jego smak pełny i głęboki.

French Press

Jak sama nazwa wskazuje, French Press został wynaleziony we Francji. Jego wygląd jest bardzo prosty i minimalistyczny, a zarazem elegancki. French Press to szklany cylinder z metalowymi elementami, jednak to tłok jest jego najważniejszym punktem. Parzenie kawy za pomocą French Press jest banalnie proste- wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy do dzbanka i zalać ją niewielką ilością gorącej wody. Po odczekaniu około 30 sekund dolewamy do dzbanka resztę wody i zostawiamy naczynie na mniej więcej 3 minuty. Po upływie tego czasu wystarczy włożyć do środka tłok i docisnąć go do samego dna, tak, aby wszystkie fusy znalazły się pod sitkiem. Pamiętajmy też o odpowiednich proporcjach- na każde 50 ml wody przypada około 3g kawy. Oczywiście z czasem warto nieco modyfikować podane proporcje po to, by znaleźć taki wariant, który najbardziej przypadnie nam do gustu.

Aeropress

Aeropress to urządzenie, które do złudzenia przypomina dużą strzykawkę. Pozwala na proste zaparzenie przepysznej i aromatycznej kawy w zaledwie kilka minut. Aeropress składa się z tłoka, sitka z filtrem oraz z cylindra- całe urządzenie zajmuje niewiele miejsca i jest łatwe w obsłudze. Pamiętajmy, że 18g kawy powinniśmy zalać ok. 250 ml gorącej wody. Parzenie kawy należy rozpocząć od zakręcenia sitka z papierowym filtrem na cylindrze. Następnie przelewamy go wodą i ustawiamy nad naczyniem, do którego będziemy wylewać nasz napój. Wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy ją niewielką ilością gorącej wody. Po odczekaniu 30 sekund dolewamy resztę wody i czekamy kolejne 2 minuty. W międzyczasie możemy przemieszać kawę, aby stała się mocniejsza i wyraźniejsza w smaku. Po upływie wskazanego czasu nakładamy na cylinder tłok i spokojnym ruchem wyciskamy kawę do wcześniej przygotowanego naczynia.

Realizacja: 4AD STUDIO