27 listopada, 2019

Kawa po wiedeńsku

Czym jest kawa po wiedeńsku?

Kawa po wiedeńsku to mocny napar kawowy połączony z czekoladą z dodatkiem bitej śmietany i posypki w postaci cynamonu, kakao lub zmielonych ziaren kawowych. Doceniają ją przede wszystkim miłośnicy kaw z dodatkami za niepowtarzalny, słodki smak.

Kawa wiedeńska – jak trafiła do Polski?

Kawa wiedeńska ma bardzo ciekawą historię pochodzenia. Pierwsza kawa zawędrowała do Polski spod Wiednia za sprawą Jerzego Franciszka Kulczyckiego. Otrzymał on w podzięce za wygraną bitwę worek kawy. Niedługo po tym postanowił otworzyć kawiarnię. Miejsce to zyskało duży rozgłos, a kawa po wiedeńsku popularność wśród Polaków.

Jak podawać kawę po wiedeńsku?

Przeważnie kawa po wiedeńsku podawana jest ze słodkim deserem, którym może być czekoladowy tort bądź sernik wiedeński. Kawę po wiedeńsku należy serwować w szerokiej filiżance z podstawką o pojemności ok. 250 ml oraz z dodatkową szklanką chłodnej, niegazowanej wody.

Przepis na kawę po wiedeńsku

Kawa wiedeńska podawana w Polsce wygląda podobnie do oryginalnej. Różnicą jest mleko, dolewane do naparu bądź używane zamiast bitej śmietany.

By przygotować kawę po wiedeńsku w domowym zaciszu potrzebujemy:

około 200 ml świeżo zaparzonej kawy. Najlepiej sprawdzi się kawa z kawiarki lub ekspresu do kawy (w tym przypadku ciśnieniowego). Warto użyć świeżo zmielonych ziaren, niezbędny okaże się w tym wypadku młynek do kawy;

łyżeczka czekolady w proszku lub 2 kostki czekolady do rozpuszczenia. Wybór czekolady zależy od osobistych preferencji. Mleczna pomoże w uzyskaniu słodszego smaku, gorzka będzie idealna dla miłośników delikatnej goryczy;

opcjonalnie – 50 ml mleka. Jeśli chcemy wykonać kawę oryginalną – mleko należy zastąpić bitą śmietaną.

opcjonalnie – łyżeczka cukru;

kakao, cynamon, starta czekolada lub zmielone ziarna kawy do posypania.

Przygotowanie kawy po wiedeńsku

Na początku należy wymieszać chłodne mleko z czekoladą i cukrem (opcjonalnie) i ubić przy użyciu spieniacza, miksera lub blendera. Następnie łączymy całość z gorącym ekstraktem kawowym i przelewamy do szerokiej szklanki. Kawę należy udekorować bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Posypujemy na wierzchu cynamonem, kakao, startą czekoladą lub zmielonymi ziarnami kawy.

Warto przypomnieć, że oryginalna wersja nie zawiera mleka. Jeśli zdecydujemy się na taką kawę musimy rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej czekoladę, a następnie dodać gorącą zaparzoną kawę.

Podczas pierwszych prób przygotowywania kawy po wiedeńsku warto określić jej poziom słodkości. Kawa może różnić się w smaku w zależności od użytej czekolady, cukru czy bitej śmietany. Wytrawną kawę uzyskamy tylko po dodaniu gorzkiej czekolady, bez użycia bitej śmietany. Słodszą wersję zapewni nam mleczna czekolada i słodka bita śmietana oraz odpowiednio dobrane dodatki.

Kawa wiedeńska jest idealna na jesienne i zimowe wieczory. Dodaje energii i rozgrzewa.