Kawa po irlandzku – jak zrobić?

Historia powstania kawy po irlandzku

Kawa po irlandzku, jak wiele przepisów, powstała przez przypadek. W Irlandii, miał się odbyć pewien lot, prawdopodobnie do Kanady, jednak po trzech godzinach podróży samolot musiał zawrócić ze względu na złe warunki atmosferyczne. Po powrocie na irlandzkie lotnisko Foynes pasażerowie byli poddenerwowani całą sytuacją i zmarznięci. Aby pomóc pasażerom, w tamtejszej kantynie, szef kuchni Joe Sheridan zaserwował im wymyślony przez siebie napój, który nazwano Irish coffee, czyli irlandzką kawą.

Kawa po irlandzku – przygotowanie

Kawa po irlandzku to nic innego jak kawa w połączeniu z irlandzką whiskey, cukrem i bitą śmietaną na wierzchu. Istnieją przeróżne metody jej przygotowania. Ale generalnie: szklankę z nóżką, z uchem bądź bez, lub wysoki kieliszek podgrzewa się poprzez wlanie gorącej wody i wylanie jej. Kawą, będącą składnikiem napoju, jest espresso lub kawa przygotowana w tradycyjny sposób. Do kawy dodaje się cukier, najlepiej brązowy lub trzcinowy. Cukier może być bezpośrednio dodany do kawy bądź rozpuszczony aż do zrobienia się syropu; taki syrop następnie miesza się z kawą. Według niektórych przepisów na irlandzką kawę można dodać także likier typu Baileys, lecz wtedy niewskazane jest dodawanie cukru do napoju. Nieodłącznym składnikiem kawy po irlandzku jest whiskey(tradycyjnie powinna to być irlandzka whiskey). Na wierzch napoju daje się wcześniej ubitą śmietanę, z cukrem lub bez. Całość można oprószyć czekoladą lub kakao.

Różne warianty na bazie innych alkoholi

W różnych zakątkach globu powstały różne warianty kawy po irlandzku. Wystarczy dodać inny alkohol do naszej kawy, a otrzymamy napój kawowy o nieco innym smaku – każdy nosi też inną nazwę. I tak, jeśli dodamy szkocką whisky, otrzymamy Scottish coffee, po dodaniu koniaku lub brandy – French coffee, sherry – Spanish coffee, wódki – Russian coffee, ciemnego rumu lub likieru Tia Maria – Jamaican coffee.

Sprzęt potrzebny do przyrządzenia kawy z whiskey

Do przygotowania irlandzkiej kawy potrzeba nam, między innymi kawy, a do tego najlepiej wykorzystać dobre ekspresy do kawy. Taką kawę z powodzeniem można sobie zrobić w domu przy pomocy domowych ekspresów do kawy, takich jak ekspresy Melitta czy ekspresy Nivona. Ekspresy profesjonalne do kawy, na przykład ekspresy Saeco, posłużą do przygotowaniu kawy w lokalu zajmującym się serwowaniem kawy i specjałów na jej bazie w sposób bardziej zawodowy. Mamy w ofercie również ekspresy do kawy biurowe. Urządzenie, jakimi są ekspresy do kawy pozwolą wam cieszyć się wysokiej jakości naparem. W naszym sklepie możecie również zakupić młynek do kawy, który będzie doskonałym uzupełnieniem waszego wyposażenia baristycznego.

Realizacja: 4AD STUDIO