Czym jest kawa po bawarsku?
Kawa po bawarsku to najczęściej kawa w połączeniu z czekoladą, udekorowana bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Można by pomyśleć, że to po prostu kawa z bitą śmietaną, ale jest to bardzo duże uproszczenie. Można by również powiedzieć, że to kawa z cynamonem, bo faktycznie w niektórych przepisach na ten napój obecny jest cynamon. Jednak sprawa z kawą bawarską jest trochę bardziej skomplikowana – nie ma jednego przepisu na ten specjał. A więc odpowiedzmy sobie na pytanie: kawa po bawarsku – jak zrobić?
Kawa po bawarsku – składniki
Po pierwsze, kawa – jest to espresso lub inna mocna kawa. Do kawy po bawarsku stosowana jest albo sama kawa, albo wraz z likierem kawowym (np. Kahlúa lub TiaMaria). Jest to więc napój z alkoholem lub bez. Następny składnik to czekolada – jednakże są przepisy z czekoladą lub też bez niej. Jeśli jest obecna wśród składników, to jest to czekoladaw postaci stałej, która jest później roztapiana. Może być także użyty syrop czekoladowy. Ów czekolada, w postaci potartej, jest stosowana również jako dekoracja, po dodaniu na napój bitej śmietany. Wracając jeszcze do alkoholu w niektórych przepisach na kawę po bawarsku dodawany jest inny alkohol, na przykład Peppermint Schnapps czy Obstler, który występuje w połączeniu z likierem kawowym bądź bez niego. Niektóre przepisy sugerują dodanie śmietanki lub gorącego mleka. Jednakże obowiązkowym składnikiem kawy po bawarsku wydaje się być bita śmietana, którą dodajemy na wierzch napoju. Do składników pojawiających się w przepisach należą również plasterek cytryny, sok cytrynowy, wspomniany wcześniej cynamon. Oczywiście do smaku można posłużyć się cukrem. I kawa po bawarsku gotowa!
Kawa po bawarsku – sprzęt potrzebny do jej przyrządzenia
Do przygotowania kawy po bawarsku potrzebny będzie nam ekspres do kawy, jako że jest to napój na bazie właśnie tego naparu. Jeśli będziemy chcieli przyrządzić sobie taki specjał w domowym zaciszu, najwygodniejsze będą ekspresy do kawy biurowe, które pomogą w prosty sposób zaparzyć kawę. Można wybrać też oczywiście ekspresy profesjonalne do kawy – to opcja dla tych osób, które chciałyby serwować ten rodzaj napoju swoim klientom w kawiarniach czy innych lokalach gastronomicznych. Ekspresy do kawy to podstawowe urządzenia do sporządzenia tego przepysznego naparu, który jest jednym z najważniejszych składników kawy po bawarsku. Polecamy takie urządzenia jak ekspresy Melitta, ekspresy Saeco czy ekspresy Nivona. Jeśli nasz ekspres do kawy nie jest wyposażony w młynek, polecamy również zakupić solidny młynek do kawy, który równomiernie zmieli ziarna kawy, przez co uzyskana kawa będzie pozbawiona nieprzyjemnego smaku.