28 sierpnia, 2019 codzienny rytuał parzenia kawy

Dobra kawa – codzienny rytuał

Duża część społeczeństwa zaczyna swój dzień od kawy. Czy to mała filiżanka, czy duży kubek – z pewnością jest istotnym punktem każdego dnia. Do wyboru jest naprawdę wiele jej rodzajów – między innymi kawa latte, espresso, americano czy capuccino, a każdy z nas posiada swoją ulubioną, którą najchętniej przyrządza.

Kawa Latte – nuta delikatności

Jedną z delikatniejszych kaw jest właśnie latte. Jest to napój kawowy pochodzący z Włoch, który powstaje w wyniku dodania do kawy espresso podgrzanego mleka. Na wierzchu powstaje piana, która według tradycji powinna mieć około 1 cm grubości. Zgodnie z zasadami, kawę latte podaje się w wysokiej szklance, na spodeczku oraz z długą łyżeczką. W obecnych czasach wielu baristów tworzy na powstałej piance piękne rysunki i wzory, jednak na tradycyjnej latte nie wykonuje się żadnych zdobień.

Nie jest trudno zrobić kawę latte w domu, jednak należy się do tego przygotować. Mleko należy podgrzać, warto je dodatkowo spienić. Dopiero po dobrym przygotowaniu mleka można zacząć je wlewać do zaparzonej chwilę wcześniej kawy. A co jeśli posiadamy ekspres domowy, który zrobi za nas przepyszną latte? Posiadając taki ekspres do kawy większość procesu przygotowywania napoju zachodzi bez naszego udziału.

Latte można przygotować przy użyciu niejednego urządzenia

Producenci świetnie zdają sobie sprawę z różnorodnych preferencji smakowych konsumentów, więc wychodzą na przeciw z szeroką ofertą produktową. Do wyboru jest kilka rodzajów urządzeń, od tych najprostszych w obsłudze – na przykład kawiarki czy ekspresy ciśnieniowe, do tych bardziej skomplikowanych. Dzięki temu każdy smakosz będzie w stanie uzyskać w zaciszu domowym swoją ulubioną kawę.

Wyższy level parzenia kawy

Dla osób, które podchodzą do kawy w bardziej wyszukany sposób, na przykład posiadają swoje kawiarnie, dobrym rozwiązaniem będą ekspresy profesjonalne, które również sprawdzą się idealnie w firmie jako ekspresy biurowe. Urządzenia te są o wiele bardziej zaawansowane jeżeli chodzi o technologię, a co za tym idzie umożliwiają przygotowanie większej ilości rodzajów kaw. Najbardziej polecanym ekspresem, wykorzystywanym w pracy baristy, jest ekspres kolbowy. Posiada on kolbę z sitkiem, do której wsypuje się zmieloną kawę, którą następnie trzeba dokładnie sprasować. Dzięki temu do napoju dostaną się najlepsze wartości zapachowe oraz smakowe.

Tak czy inaczej, kawa parzona tradycyjnie czy ta przygotowana w ekspresie – zasługuje na uwagę, ponieważ każda ma swój niepowtarzalny smak.