- Nie możesz dodać "Drip Melitta Porcelanowy 1X4" do koszyka, ponieważ produktu nie ma w magazynie.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
cssc@cssc.pl +48 666 015 505 ul. Brynowska 65, 40-584 Katowice
Sprzedajemy ekspresy do kawy oraz markową kawę w ziarnach !
Drip to określenie przez które możemy rozumieć metodę parzenia kawy, jak również samo urządzenie, które do tego służy. Parzenie kawy w tym przypadku polega na swobodnym przelewaniu wody przez zmielone ziarna kawy znajdujące się w filtrze. Jest to alternatywny sposób parzenia kawy. Alternatywny dla włoskiego espresso i parzenia kawy ekspresami ciśnieniowymi. Warto wspomnieć, iż drippery pojawiły się dużo wcześniej, jednak możliwości, które dawały maszyny ciśnieniowe sprawiły, że przez jakiś czas drippery były kawowym marginesem. Na szczęście dzisiaj drippery wróciły do łask, wpisując się w trendy poszukiwania odpoczynku od codziennego zabiegania.
Dripper to urządzenie niezwykle proste. Ma stożkowy kształt, a jego ścianki są nachylone pod kątem 60 stopni. Drippery wykonuje się z różnych materiałów – znajdziesz u nas dripper do kawy plastikowy, a także dripper porcelanowy i szklany. Jednak za tą prostotą kryje się to, czego poszukujemy na co dzień – przepyszna, aromatyczna kawa, która dodatkowo parzona jest jakby w dawnym stylu. To sprawia, że cały proces przygotowania kawy jest niezwykłym rytuałem i nabiera wyjątkowego znaczenia. Poza materiałami, z których wykonano dripper, różnią się one również rozmiarami poszczególnych modeli. Zależnie od nich, dripper pomieści określoną ilość kawy. To zaś przełoży się na ilość naparu, jaki uzyskasz – przy mniejszych rozmiarach będzie to około 0,35 litra. Przy większych – nawet 0,6 (i więcej, jeśli nie zdecydujesz się na typowy sposób parzenia).
Pierwszym krokiem parzenia kawy w dripperze powinno być zmielenie ziaren kawy. Najlepiej robić to w młynku żarnowym. Młynki udarowe (z ostrzami) raczej siekają, niż mielą, stąd – jeśli chcesz wydobyć z kawy najgłębszy smak i aromat stosując metodę dripa do parzenia, to zdecyduj się na żarna. Poza młynkiem, konieczne jest zaopatrzenie się w filtry do kawy. Oczywiście, muszą mieć odpowiedni rozmiar – pasujący do dripperów, których używasz. Zanim jeszcze zmielona kawa znajdzie się w dripie, przelej umieszczony w nim filtr. Dzięki temu sam filtr zostanie przepłukany, a dripper do kawy się ogrzeje. Pamiętaj, że metody przelewowe parzenia kawy i wrzątek raczej się nie lubią – odczekaj chwilę, zanim przelejesz zmielone ziarna kawy. Woda powinna mieć tylko nieco ponad 90 stopni.
Samo przelewanie wody przez dripa to proces, który wymaga odrobiony cierpliwość, ale to dodatkowo sprawia, iż parzenie kawy nabiera absolutnie wyjątkowego charakteru. Na początku dobrze jest nalać tyle wody, by przykryła kawę i odczekać kilkadziesiąt sekund, by zmielone ziarna mogły się namoczyć. Taki zabieg sprawi, że kawa z drippera będzie miała wspaniały smak. Następnie należy systematycznie dolewać wodę, aż w naczyniu pod dripperem znajdzie się oczekiwana ilość naparu.
Warto wiedzieć, że samo słowo drip ma swoje korzenie w języku Shakespeare’a – dryppan i drypen to określenia staroangielskie, które z upływem czasu ewoluowały i przyjęły dzisiejszą formę. Oznaczają tyle, co kapać, czy też nakapać. Ważne jednak, by pamiętać, że woda w dripperach nie powinna kapać, a raczej powoli się przelewać, spływać.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3